SOMOS ZOLTÁN

Gyermekkorom óta vonz Kelet-Afrika. Ez egy különös, megmagyarázhatatlan érzés, mely a születéstől a halálig kíséri végig az ember életét. Befurakszik a tudat legmélyebb rétegeibe, folyamatosan hajtja, cselekvésre kényszeríti az embert.

Hogy gyermekkorom Kittenberger könyvei szeretették meg velem Afrika keleti tájait vagy azért olvastam mert ő is ezen vidékek szerelmese volt azt már nem tudom. Mindenesetre ez egy igen különös egybeesés.

Aztán évekig, évtizedekig elhagytam ezt a kapcsolatot , az élet más utakra sodort, de a vágyódás Kelet-Afrika vadonjai után mind végig megmaradt.

SCHWARZMAYER CHRISTIAN

Gyermekkori álmomat, hogy eljussak Afrikába, sikerült megvalósítanom. Azóta többször jártam a sötét földrészen Kenyában, Tanzániában, Namíbiában, Botswanában, Zimbabwében és Zambiában. Afrikai olvasmányaim során ismerkedtem meg Kittenberger Kálmán munkásságával, mely teljesen magával ragadott.Tavalyi tanzániai utamon egyes Kittenberger - helyszíneket is be szerettem volna járni. Ennek tervezésekor kellett szembesülnöm azzal, hogy ez nem is könnyű feladat. Könyveiből ugyan megtudjuk a helyszínek neveit, de azokat beazonosítani a megváltozott elnevezés és a térképi jelölés hiánya miatt nem egyszerű. E munka során ismerkedtem meg társammal, Somos Zoltánnal, kivel azóta is azon dolgozunk, hogy Kittenberger Kálmánt jobban megismerhessük, méltó példaképpé faragva a saját és a jövő nemzedéke számára.

Somos Zoltán és Schwarzmayer Christian munkájának célja Kittenberger Kálmán afrikai életútjának kutatása. A konferenciát abból a megfontolásból hoztuk létre, hogy felhívjuk a szakmai közvélemény figyelmét munkánkra, valamint - ezzel szoros összefüggésben - Kittenberger Kálmán afrikai munkásságára. Ez utóbbi ugyanis fehér folt a mai magyar tudománytörténet egén, ilyen mélyen és behatóan még senki nem foglalkozott ezzel a témával.   

Több éves elméleti kutatómunka alapozta meg azt a nagy szabású prijektet, mely a TIRINA-CAMP PROJEKT nevet viseli. A Tirina-Camp Projekt célja, hogy megtaláljuk, bizonyíthatóan beazonosítsuk, azt a hatalmas egykori tábort, melyet Kittenberger épített 1910-ben. 

A Tirina-Camp Projektről az alábbi facebook oldalon tájékozódhat: 


1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Minden jog fenntartva 2019
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el